En stökig arbetsplats med ett stökigt skrivbord leder till stress, koncentrationssvårigheter och i förlängningen sjukskrivning. Därför är det otroligt viktigt att kontoret är rent, prydligt och kanske till och med vackert inrett.

kontor-utstyr

De som ständigt tvingas klaga över kollegornas stökiga skrivbord och den dåliga arbetsmiljön är de som löper störst risk att bli sjuka på arbetsplatsen, skriver Helsingborgs dagblad. För ett par år sedan kom forskare på Princeton fram till att ett stökigt kontor och ett stökigt skrivbord gör att hjärnan blir överbelastad och att det blir svårare att koncentrera sig. Dessutom gjorde oredan att produktiviteten hämmades och att det blev svårare att processa information. Men ett stökigt skrivbord hade inte bara negativ effekt på de jobbande, utan gjorde också att de kunder som kom till kontoret upplevde företaget som mer oseriöst.

Finns flera lösningar

Det finns alltså alla anledningar i världen att se till att ha ett rent, snyggt och städat kontor. Och självklart ligger det i alla anställdas händer att ha någorlunda reda just på sina skrivbord men när det gäller den allmänna ordningen på kontoret kan det vara bra att anställa städare som ser till att hålla rent. Det finns många företag som specialiserar sig på just kontorsstädning och ett utav dem är Kundia. En annan lösning på det här problemet kan vara att göra kontoret mer flexibelt och göra så att ingen har en fast arbetsstation. Detta kommer leda till att fler jobbar hemifrån och att ingen kan boa sig och stöka ner på det skrivbord som den sitter vid för dagen, skriver Aftonbladet.

Kontoret även snyggt

Och utöver att hålla kontoret rent och prydligt kan det även vara en idé att göra det vackert och estetiskt tilltalande också. I Metro kan man läsa att vi blir friskare och mindre stressade om vi befinner oss i ett rum som är snyggt och stilfullt. Det kan alltså göra gott för psyket att inte bara städa utan att också inreda kontoret med blommor, vackra färger på väggarna och kanske till och med en del fina tavlor och textilier.