Prognoser säger att Stockholms stad förväntas fortsätta växa och bli en världsstad. Arbetsmarknaden är den bästa i landet, skatterna är låga och trivseln hög.

 

city-buildings-church-scandinaviaStockholm behöver hela tiden nya medarbetare inom de flesta branscher, och är en av de städer där förutsättningarna för tillväxt sägs vara bäst. För den som vill jobba i Stockholm finns en lista över lediga jobb i stockholmsregionen bland annat hos Careerbuilder. I Stockholm ligger arbetslösheten på 6 procent, skriver Aftonbladet. Detta är 1,5 procentenheter lägre än resterande städer i Sverige. Staden har även en av landets lägsta kommunalskatter och ligger i topp som bästa kommun att bo i år 2017, enligt en lista som nyhetsmagasinet Fokus gjort.

 

Varför vill så många bo i storstäder?

Storstadskommunerna dominerar både arbetsmarknad och inflyttning. På andra och tredje plats på Fokus lista ligger kommunerna Uppsala och Mölndal. Varför vill då så många jobba i en storstad? Svaret är enligt SVT nyheter att människor flyttar för att de enkelt vill flytta. Urbaniseringen görs generellt främst av yngre personer och barnfamiljer. Tidigare var det oftast jobb som lockade, men nu finns även andra anledningar till varför människor väljer att flytta. Dessa kan bland annat innefatta studier eller möjligheter att ägna sig i större utsträckning åt personliga intressen, eller helt enkelt få fler valmöjligheter. Stockholm är det vinnande länet dit flest flyttar.

 

Jobba i stan men bo utanför

Enligt en artikel i Dagens nyheter hävdar stadsbyggnadsaktörer att Stockholm år 2070 har vuxit med en miljon invånare och blivit en världsstad, vilket innebär en arbetsmarknad med tre miljoner människor. Visionen de har är då att storstäderna i Sverige ska ha vuxit ihop med sina förorter, och att en järnväg med hög hastighet ska koppla samman städerna. Tanken är att Stockholm och Göteborg då ska ligga på en timmes pendlingsavstånd från varandra, och förbindelser mellan städer som Oslo, Köpenhamn och Malmö ska också effektiviseras. Eftersom vi idag är villiga att pendla cirka 45 minuter till vårt arbete är framtidsvisionerna gällande effektiva kommunikationer är att det ska kunna gå att exempelvis bo i Göteborg, och jobba i Stockholm, eller bo på mindre orter och enkelt kunna pendla om man trivs bättre i en småstad.