ArbetsförmedlingenNär arbetsmarknaden förändras får det konsekvenser för mångas ekonomi. Mer osäkra anställningar har gjort att många får problem med ekonomin. Det finns dock lösningar att ta till.

Den svåraste situationen för många är när de befinner sig mellan jobb. Det gäller inte minst de som avslutar en tidsbegränsad anställning och sedan får ett ny anställning, men med en period av arbetslöshet mellan. Om man kvalificerar sig för A-kassa går det för det mesta att klara sig, men det är inte alla som gör det. Som tur är erbjuder företaget Meddelandelån sms lån, som kan fungera som en räddningsplanka.

Värst för lärare

En av de yrkesgrupper som oftast hamnar i denna situation är lärare, och detta trots att det ofta råder brist på behöriga lärare i många ämnen. Fenomenet finns beskrivet i en artikel i Svenska dagbladet.

En annan viktig förklaring är att många av de arbetslösa befinner sig mellan två anställningar. Det syns tydligt under sommarlovet, då arbetslösheten stiger påtagligt.
– Arbetsgivarna anställer lite för ofta på vikariat under terminerna för att slippa betala över sommaren, säger Anders Almgren, andre vice ordförande i Lärarnas Riksförbund (LR).

Över huvud taget är säsongsbetonade anställningar ofta problematiska av denna anledning. Lärare kan ha svårt att få ihop ekonomin under sommaren, medan glassförsäljare och den som arbetar med båtuthyrning kan ha svårt att hitta sysselsättning under de kalla månaderna, eller för den delen under regniga somrar. Den som går direkt från en anställning har det för det mesta ganska bekvämt, men om det kommer en period av arbetslöshet däremellan blir det ofta kärvt. Ibland är ett sms-lån vad som krävs för att klara sig.