Hitta och utveckla din kärnkompetens

Att hitta drömjobbet eller börja ta stegen mot sina större mål, kräver tid och engagemang men är värt desto mer när man känner att allt går i rätt riktning. Att kunna svara på vilka som är dins främsta och mest positiva egenskaper, ur ett arbetsperspektiv, och vilka kompetenser som gör just dig unik på arbetsmarknaden, kan visserligen vara svårt men är samtidigt alldeles nödvändigt. Utan en kartläggning av ens personliga egenskaper blir det nämligen svårt att kunna få det jobb som man är intresserad av, och det är svårt för rekryterare att förstå att det är just du som behövs i verksamheten för att föra den framåt. Det är många bitar som behöver falla på plats för att man till fullo ska kunna utvecklas i arbetslivet och i sin egen karriär.

Vad intresserar dig?

Att hitta ens drömjobb kräver en hel del förberedelser. Bara det att fundera på var man skulle vilja hamna kan vara nog så svårt. Det är sedan länge känt att de flesta blir bättre och mer framgångsrika om de sysslar med något som de tycker är intressant och har ett intresse för. Det bör alltså finnas minst några saker med de jobb man söker som man uppskattar och tycker är intressant.

Sätt upp tydliga mål att sträva mot

Att sätta upp tydliga och konkreta mål för sig själv, både när det gäller privatlivet och yrkeslivet samt långsiktiga och kortsiktiga, är ett sätt att göra ens mål både mätbara och nåbara. Ett mål kan vara att utöka och vårda sitt nätverk. Ta en lunch med en gammal arbetskamrat, gå på branschmingel och prata med nya människor eller se till att ta en fika med någon på din nuvarande arbetsplats som du ser upp till.

Ha en plan

Söker man jobb underlättar det att ha en utförlig och noggrann plan över hur det ska gå till. En plan över jobbsökandet kan vara skillnaden mellan att få jobbet och stå utan. En bra plan kommer också se till att varje steg i processen sker i rätt ordning. Gör gärna upp ett dokument över hur mycket tid du lägger ner, vilka företag