Arbetsförmedlingens fasadArbetslösheten är fortfarande hög, men det betyder inte att det är omöjligt att hitta ett jobb. Däremot har arbetsgivarna blivit mer kräsna. Den som vill hitta ett jobb bör därför se till att vässa sin kompetens lite extra.

Det finns vissa kunskaper som nästan alla arbetsgivare efterfrågar. Ju fler av dem man uppvisar, desto större chans har man att bli anställd. Se detta som en checklista, och se hur många av punkterna som du kan pricka av.

  • Statistik har alltid varit efterfrågat, men numera är det hetare än någonsin. Det gäller både de rent teoretiska kunskaperna, kring medel-, median- och typvärde samt spridningsmått och andra statistiska termer. Men det gäller också de praktiska kunskaperna i att använda program som Excel, SPSS eller programmeringsspråket R för att göra statistiska beräkningar.
  • Ekonomi har vi skrivit om tidigare här. Kunskaper i ekonomi, gärna både mikro- och makroekonomi, efterfrågas av många arbetsgivare. Idag har nästan alla anställda i en verksamhet någon form av ekonomiskt ansvar.
  • Programmering har seglat upp som en ny färdighet som alla bör ha. Än så länge är det dock långt ifrån alla som behärskar ens de enklaste programmeringsspråken. Kunskaper i Python eller JavaScript kan därför bli biljetten till en fast anställning. Det finns flera introduktionskurser i programmering, bl.a. avgiftsfria online-kurser. För den som vill få en introduktion till flera av de vanligaste programmeringsspråken rekommenderar vi sajten Codecademy.
  • Att kunna uttrycka sig väl i skrift är också viktigt, eftersom nästan alla tjänster idag innebär att skicka en hel del mejl. Här finns det ingen quick fix, i form av kurser hos studieförbund eller på nätet, att tillgå. Det bästa sättet är helt enkelt att läsa så många böcker som möjligt, det kan vara skönlitteratur eller fackböcker inom ett ämne som man är intresserad av.
  • Eftersom världen, och inte minst arbetslivet, blir allt mer internationaliserad blir språkkunskaper allt mer efterfrågade. Allra bäst är naturligtvis kunskaper i ”ovanliga” språk som arabiska, ryska, persiska eller kinesiska, men även franska och tyska är bra. Om du läste något språk på gymnasiet är det en bra idé att fräscha upp kunskaperna. Man kan hitta många typer av utbildningsprogram på Youtube, eller på Utbildningsradions play-tjänst.