Visst kan det vara svårt att ge sig ut och löneförhandla om man inte vet vilken lön ens arbetsområde generellt ska ge – men det finns sätt att ta reda på detta.

Att få en bra lön är något som de flesta utav oss drömmer om. Men tyvärr brukar lönesamtalen med chefen ofta sluta i besvikelse. Och det var precis vad som hade hänt när en mellanchef skrev in till Karriärcoachen Gunilla Arhén och frågade hur denne skulle hantera sin nya arbetssituation som kräver mer ansvar men som inte skulle ge en löneförhöjning enligt dennes HR-chef. Arhéns svar blev följande:

”Du tänker rätt. Lön och kompensation är viktigt. Svara HR-chefen att du gärna arbetar mer, men att lön har betydelse för ditt beslut. Se hur de reagerar. Ha is i magen och vänta.” läs hela konversationen här.

graf staplar mynt statistik MINDREOch visst stämmer det, lön och kompensaton ska stå i relation till ens arbetsuppgifter men tyvärr är det inte alltid som detta efterlevs av de olika företagen. Därför är det viktigt att kontrollera vilken lön ens yrkesuppgifter bör ligga på och det går att hitta löner för alla typer av tjänster hos www.lonestatistik.se/loner.asp så om man inte är helt säker på vart någonstans på lönetabellen som man bör befinna sig är det en bra sajt att kasta ett öga på. Men några som inte lider av detta problem är de anställda hos det amerikanska företaget Gravity Payments. Bolagets grundare har nämligen valt att strypa sin egen lön i syfte att kunna höja 70 av 120 anställdas lön upp till att bli en årsinkomst på 70 000 dollar per år vilket motsvarar över 600 000 svenska kronor (källa). Dock är det inte alla som är så lyckligt lottade med en generös arbetsgivare – men det finns andra vägar att gå. Är man till exempel sugen på att svida om och studera till ett nytt yrke har det visat sig att matematiker/statistiker, präster och kemister har högst lön jämfört med vilken typ av antagningspoäng som krävs för att starta utbildningen. Att antas till matematiker krävs endast ett gymnasiebetygssnitt om 16,48 och ger i slutänden en medellön på hela 54 100 kronor (källa). Så det kanske är något att fundera över!